top of page

Pași simpli pentru a ține anxietatea sub control


Ai făcut în mod oficial primul pas pentru a insufla mai mult calm în viața ta de zi cu zi, pas care este atât de necesar în aceste timpuri saturate de informații.


Acest ghid îți va servi ca o resursă minunată pentru a-ți crea zile pline de pace, prezență și înțelepciune. Știu că este obositor și dificil să te simți stresat sau anxios și îmi doresc cu adevărat ca pe zi ce trece să fii tot mai liber/ă, fericit/ă și să ajungi să te simți și să trăești așa cum visezi.



1. Prioritizează rutina ta de dimineață


A venit momentul să îți reevaluezi rutina curentă de dimineață sau să îți creezi una nouă care să funcționeze și care să integreze calmitatea și buna dispoziție. Probabil cunoști vorba aceea „O zi bună se cunoaște de dimineață!”; ei bine, află că o zi bună nu se întâmplă de la sine (asta în cazul în care nu ai câștigat la lotto sau ai primit micul dejun surpriză la pat), ci îți faci ziua să fie una bună.


Pentru a-ți organiza programul de dimineață, te poți folosi aceste sfaturi ca orientare:

  • Dedică dimineața timpului fără tehnologie

Verificarea e-mailului, a mesajelor și a rețelelor de socializare în primul moment al dimineții provoacă stres și tinde să facă din alte persoane o prioritate. Fă din tine o prioritate și alocă-ți ție dimineța, fără ca tehnologia să te întrerupă.

  • Savurează momentul

Acordă-ți suficient timp astfel încât să te bucuri de mic dejun, de ceai sau cafea și fă dușul de dimineață în deplină prezență (conștientizează că faci duș și că e momentul în care te cureți și reîmprospătezi, nu lăsa gândurile să zboare ci fi prezent/ă - asta îți va aduce un surplus de energie și bună dispoziție). Mai mult decât atât, o scurtă meditație de dimineață te va ajuta să îți pui gândurile în ordine și să îți setezi o intenție a zilei.

  • Mișcă-ți corpul

Stresul, anxietatea și emoțiile negative se imprimă de cele mai multe ori sub forma unor tensiuni în corpul tău. Exercițiile fizice sunt ideale pentru deblocarea acestora și, de asemenea, au un efect pozitiv asupra sănătății mintale. Descoperă-ți propriul mod de a face față emoțiilor


2.Descoperă-ți propriul mod de a face față anxietății


De cele mai multe ori, este important să conștientizezi momentele în care stresul își face apariția, pentru a putea acționa în consecință, găsind moduri de a-l gestiona.

  • Observă-te în momentele stresante

Este ușor să aluneci într-o spirală a gândurilor negative și a emoțiilor stresante. Exersează să devii mai conștient/ă de ceea ce simți în timpul zilei și observă atunci când ești blocat într-o mentalitate negativă.

  • Găsește-ți echilibrul

Unul dintre cele mai de preț tehnici în combaterea stresului se află în acțiunile pe care le facem atunci când dorim să ne liniștim. Este util să ai o idee despre ce anume te ajută să faci față stresului, indiferent dacă este vorba despre a realiza exerciții de respirație, a merge la plimbare sau vizionarea unui filmuleț amuzant. Cunoaște-te pe tine însuți și acționează!



3. Acceptare, acceptare, acceptare


Practica acceptării schimbă cu totul modul de a trăi și de a percepe lucrurile. Opusul acceptării, împotrivirea, aduce cu sine doar stres, gânduri și emoții negative.

  • Acceptă ceea ce nu poți controla

Singurul lucru pe care îl poți controla e modul cum reacționezi la un eveniment exterior/interior. Învață să renunți din a „avea un scop” de a controla situațiile și oamenii care vin spre tine, și în schimb găsește-ți un mod sănătos de a te elibera de această povară a controlului. Atunci când trăim în acceptare, putem vedea frumusețiile din jurul nostru și putem fi cu adevărat liberi.

  • Acceptă-ți emoțiile dar nu lua decizii bazate pe ele

Unul din cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a te elibera de o emoție dificilă este să o conștientizezi și accepți. Asta nu înseamnă să stai în emoție mai mult decât suficient, dându-i putere asupra ta, ci acceptarea faptului că este uman să te simți uneori furios, trist, stresat etc. Și asta este perfect okay.

  • Acceptă-ți alegerile

S-ar putea ca multe din lucrurile pe care le faci să le vezi ca și „lucruri pe care trebuie să le faci”. Adevărul e că tot ceea ce tu faci este o alegere iar simplul schimb de viziune și de folosire a cuvintelor de la „trebuie să fac asta” la „aleg să fac asta”, poate să îți crească nivelul păcii înterioare și a calmului.

(am vorbit despre puterea alegerilor mai amănunțit aici)


4. Fă ceva creativ sau învață un lucru nou în fiecare zi


Făcând ceva creativ, care îți face plăcere și îți aduce emoții pozitive, îți vei genera stări de bine de lungă durată care te vor face să te simți mai calm iar în timp va duce la scăderea emoțiilor și gândurilor negative.



5. Petrece timp observându-ți ziua


Modul cum te simți la final de zi este la fel de important ca și modul cum îți începi ziua - mai ales atunci când e vorba despre cultivarea calmului. Te poți folosi de următoarele sugestii pentru a-ți finaliza ziua în calm.

  • Relaxează-te

Relaxarea are o influență foarte mare asupra anxietății. Crearea unei separări de la preocupările zilnice la timpul tău de relaxare, îți va oferi posibilitatea de a te reîncărca, reseta și pregăti pentru un somn odihnitor.

  • Reflectă

Acest lucru se poate face cu multă ușurință ținând un jurnal (prin scris) sau pur și simplu prin reflectare mentală. Reflecția este o modalitate importantă de a recunoaște cum ți-a trecut ziua, care sunt factorii declanșatori ai anxietății tale și te ajută să procesezi evenimentele stresante și dificile din ziua respectivă.

  • Pregătește-te

Pentru a închide cercul, am să revin la primul sfat: crearea unei dimineți minunate. Iar pentru asta, îți recomand să te pregătești cu o seară înainte pentru a reduce stresul și haosul dimineața. Asta poate include pregătirea hainelor pentru ziua următoare cu o seară înainte, setarea unui cronometru pentru aparatul de cafea, prepararea micului dejun sau orice alte obiceiuri care îți pot ușura dimineața!


Ținând cont de faptul că știu cât de dificil este uneori să ne organizăm și să introducem noi obiceiuri zilnice care să țină anxietatea la o parte, am creat un ghid ușor de folosit pe care îl poți păstra mereu cu tine.



Dacă nu ai făcut-o deja, urmărește-mă pe instagram @danielacotirlea.psiholog și nu ezita să mă etichetezi dacă folosești oricare dintre sfaturile mele. De asemenea, mi-ar plăcea mult să ne auzim pe contul meu de youtube unde te aștept cu meditații ghidate.



Comments


bottom of page