Povestea Metamorfozei Sufletului
Psyche
Psyche este zeiÈ›a sufletului în mitologia greacă È™i de asemenea, È™i soÈ›ia lui Eros, zeul iubirii. Odată ce l-a cunoscut pe Eros, cei doi au avut o relaÈ›ie tumultoasă iar Psyche a trebuit să treacă printr-o călătorie personală care nu numai că a transformat-o într-o zeiță, dar a È™i ajutat-o ​​să-È™i îndeplinească dorinÈ›a de a fi alături de Eros.

Psyche a fost o prinÈ›esă muritoare a cărei frumuseÈ›e extraordinară a stârnit furia Afroditei (zeiÈ›a iubirii È™i a frumuseÈ›ii) atunci când bărbaÈ›ii au început să-È™i întoarcă venerarea de la zeiță către fată. Afrodita i-a poruncit lui Eros să o facă pe Psyche să se îndrăgostească de cei mai hidos dintre bărbaÈ›i, dar zeul s-a îndrăgostit de ea È™i a dus-o la palatul său ascuns. Eros È™i-a ascuns adevărata identitate È™i ia spus lui Psyche că nu trebuie să se uite niciodată la faÈ›a lui.
Surorile ei geloase, însă, au păcălit-o să nu asculte, iar zeul furios a părăsit-o. Psyche a căutat în lumea întreagă după iubirea ei pierdută iar în cele din urmă, a intrat în slujba Afroditei. ZeiÈ›a i-a poruncit să îndeplinească o serie de sarcini aparent imposibile, care au culminat cu o călătorie în underworld (infern/iad).
Văzând prin tot ceea ce a trecut Psyche pentru a-È™i obÈ›ine dragostea È™i binecuvântarea zeilor, în cele din urmă, Zeus a transformat-o pe Psyche într-o creatură nemuritoare, permiÈ›ându-i să-È™i petreacă viaÈ›a alături de Eros.
Mai mult decât o poveste de dragoste...
Este plină de lecÈ›ii despre ascultarea intuiÈ›iei noastre interioare È™i încrederea în instinctul nostru. Această poveste poartă, de asemenea, lecÈ›ii de dragoste È™i încredere în partenerii noÈ™tri. Este un mit grecesc epic, atemporal, care nu îÈ™i pierde niciodată profunzimea È™i sensul pentru cititor de-a lungul anilor.

Redarea mea preferată a poveÈ™tii lui Psyche a fost spusă de Lucius Apuleius Platonicus, un savant în proză latină. El o prezintă pe Psyche în a patra carte a renumitei sale piese: Măgarul de aur. Acest articol face comparaÈ›ii între povestea lui Psyche È™i călătoria omenirii către evoluÈ›ia sufletească. În versiunea lui Apuleius, Psyche se naÈ™te din nobleÈ›e – o muritoare – dar este È™i o prinÈ›esă de o frumuseÈ›e incomparabilă. Ea este umană, aÈ™a cum suntem cu toÈ›ii. Mai mult, ea este născută din regalitate – aÈ™a cum suntem È™i noi toÈ›i. Chiar de la început, pilda lui Psyche vine din înÈ›elegerea că fiecare muritor este de descendență regală, deoarece potenÈ›ialul pozitiv pur È™i nemurirea este dreptul de naÈ™tere inerent al umanității
Psyche este atât de devastator de frumoasă, încât atrage mulÈ›imi de admiratori, iar templul lui Afroditei începe să-È™i piardă credincioÈ™i, pentru că toată lumea doreÈ™te să fie în prezenÈ›a minunatei Psyche. Iată o altă concluzie: frumuseÈ›ea regală vine din suflet (într-adevăr, cuvântul grecesc psyche înseamnă „suflet”, precum È™i „fluture”, ceea ce subliniază tema evoluÈ›iei sufleteÈ™ti).
Fiecare dintre noi este deÈ›ine o frumuseÈ›e interioară spectaculos de strălucitoare. Când permitem acestei străluciri naturale să curgă din centrele noastre sufleteÈ™ti, alÈ›ii vor fi împinÈ™i să fie în prezenÈ›a noastră. Expresia spontană, neîngrădită a sufletului atrage atenÈ›ia la fel de puternic precum polenul ademeneÈ™te fluturii.
ComparaÈ›iile dintre dezvoltarea sufletului uman È™i povestea lui Psyche devin profunde odată ce Venus, zeiÈ›a iubirii, devine puternic ameninÈ›ată de radianta Psyche. Venus îi porunceÈ™te fiului ei, Cupidon, să stingă frumuseÈ›ea lui Psyche prin înÈ™elătorie romantică. Descoperim mai târziu, că planurile nefaste ale lui Venus se întorc îngrozitor căci fiul ei Cupidon, chiar pumnul de răzbunare pe care l-a trimis pentru a lovi frumuseÈ›ea efemeră a lui Psyche – nu numai că eÈ™uează în misiunea lui, ci se îndrăgosteÈ™te de Psyche. Această întorsătură a evenimentelor simbolizează ineficacitatea inevitabilă a răzbunării.
Dragostea lui Cupidon pentru Psyche nu este lipsită de complicaÈ›ii: Psyche nu are niciodată voie să vadă chipul iubitului ei. Pentru o vreme, Psyche se mulÈ›umeÈ™te cu asta. Hrănindu-se doar cu nectarul iubirii È™i savurând puritatea conexiunii lor extatice - Psyche nu se gândeÈ™te niciodată la ascunderea feÈ›ei lui Cupidon. Există o morală grozavă în asta. Având în vedere că povestea lui Psyche este sinonimă cu evoluÈ›ia sufletească, putem intui că natura sufletului acceptă în totalitate – È™i este o sursă de iubire necondiÈ›ionată. Din această relaÈ›ie reiese fericirea È™i libertatea autentică pentru că nu există condiÈ›ii de acceptare.
Abia mult mai târziu, când Psyche îÈ™i vizitează surorile, începe să cedeze în faÈ›a capcanelor iubirii restrictive/condiÈ›ionate È™i a tuturor iluziilor pe care aceasta le implică. Surorile ei o conving pe Psyche că ascunderea feÈ›ei lui Cupidon este o anormalitate È™i o îndrumă în eroare să creadă că iubitul ei este de fapt o abominaÈ›ie.


Există o semnificaÈ›ie uriașă în această întorsătură a evenimentelor. ToÈ›i ne îndreptăm greÈ™it la un moment dat. Mai toÈ›i am căzut victime ale sfaturilor mai mult sau mai puÈ›in benefice de la alÈ›ii.
În plus, direcÈ›ia greÈ™ită a lui Psyche transmite tendinÈ›a omenirii de a se îndepărta uneori de lumină. Mai degrabă decât să avem încredere È™i să urmăm natura strălucitoare a îndrumării sufletului nostru, cu excluderea oricărei alte îndrumări – uneori ne putem deplasa urmând alÈ›i oameni, credinÈ›e false sau obiecte materiale.
AÈ™a cum vedem în emoÈ›iile È™i evenimentele consecinÈ›ei expuse în Psyche (frângere de inimă, depresie, singurătate, disperare, deznădejde), cheia fericirii iluminate este să se urmărească lumina sufletului cu credință oarbă.
În final, Psyche (cu ajutorul lui Cupidon) este învingătoare. Angajamentul ei neclintit față de dragostea adevărată, puritatea È™i expansiunea sufletească este dovada lui Cupidon a sincerității È™i devotamentului ei.
De fapt, atât de intensă a fost dăruirea ei, încât È™i-a câÈ™tigat darul nemuririi.
În cele din urmă, aceasta este cea mai bună lecÈ›ie pe care o putem învăța din povestea lui Psyche: expansiunea È™i evoluÈ›ia sufletului uman sunt garantate atunci când ne concentrăm pe potenÈ›ialul pur al iubirii divine.

Personal, această pildă mă încurajează să mă întreb: „Pe cine sau ce urmăresc?” iar răspunsul la această întrebare mă îndeamnă întotdeauna să iau măsuri corective după cum este necesar.
Deci, care este steaua ta nordică?
Cui sau la ce acorzi atenție?
Ce anume posedă devotamentul tău deplin?
Sper că această comparaÈ›ie între călătoria lui Psyche È™i călătoria propriului nostru psihic (suflet) a adus o perspectivă asupra conÈ™tientizării tale.