Trauma deseori sfărâmă sistemele de credințe ale oamenilor și le fură sensul vieții. Astfel, persoana care a trecut printr-o traumă, se vede obligată să pună la loc piesele... reconstruind frumos acele părți din viața lor și poveștile de viață pe care nu le-ar fi putut niciodată dărâma voluntar.

Evenimentele traumatice pot lăsa urmări profunde asupra corpului, creierului și/sau comportamentului. Efectele traumei asupra persoanei pot fi vizibile imediat după evenimentul traumatic sau după ani, afectând starea emoțională/psihică, relațiile și sensul sinelui (modul în care eu mă pricep pe mine).
Deși evenimentele traumatice afectează persoana pe multiple planuri, atât exterioare cât și interioare, extistă tratamente psihoterapeutice eficiente care contribuie la vindecarea traumei.
Trauma poate apărea după un eveniment unic (cum ar fi un atac sau un accident) sau ca rezultat al unor evenimente repetate precum o relație abuzivă sau nevoi din copilărie neglijate. Traumele complexe - de tipul celor care decurg din evenimente repetate - provin adesea din experiențele copilăriei și afectează viața de adult.
Psihoterapia te poate ajuta să integrezi evenimentele traumatice și să le înțelegi - ceea ce te va ajuta la procesul de vindecare. Desigur, amintirile tale despre traumă vor rămâne, dar vor începe să aibă mai puțină putere asupra ta și asupra emoțiilor tale.
Întrebări frecvente
Trauma este cauzată de un eveniment care creează vătămări fizice, mentale, spirituale sau psihologice. Atunci când experimentezi o traumă te simți amenințat, neputincios și/sau speriat.
În esență, intrăm într-un răspuns de luptă, fugă sau îngheț. Poate părea arhaic, dar în viața de zi cu zi, un răspuns la traumă poate arăta ca oricare dintre următoarele:
-
Modificări ale dispoziției
-
Depresie
-
Atacuri de panică
-
Anxietate
-
Retragere socială
-
Sentimente de rușine și/sau vinovăție
-
Insomnie sau coșmaruri
-
Furie și iritabilitate
-
Ritm cardic rapid
-
Tensiune arterială crescută
-
Senzații de amorțire sau deconectare
-
Dificultăți de concentrare
Toate acestea sunt reacții traumatice comune, trauma poate arăta diferit pentru diferite persoane.
Cum arată trauma?
Chiar poți să te vindeci după o traumă?
Nimeni nu îți poate lua amintirile dureroase, dar un psihoterapeut specializat te poate ajuta să reprocesezi evenimentul traumatizant astfel încât reacțiile cauzate de traumă să fie modificate.
Scopul psihoterapiei traumei este de a atenua trauma. Atunci când încetezi să mai ai aceeași reacție la lucrurile care îți amintesc de un eveniment traumatic, suferința traumei devine din ce în ce mai mică.
De exemplu, este posibil să ai amintiri traumatizante ale abandonului. În acest caz, este posibil ca atunci când o persoană iubită îți ignoră mesajele, să reacționezi traumatic. În mod ideal, în urma tratamentului traumatic, nu ai mai reacționa cu atâta intensitate, anxietate sau iritabilitate atunci când cineva nu răspunde la un mesaj trimis și în schimb vei da noi valențe durerii pe care o resimți.
Poți programa o ședință de psihoterapie de aici.
Dacă am suferit o traumă, este posibil ca și creierul să se modifice?
Da.
O experiență traumatică activează răspunsul la stres al organismului, care implică amigdala, hipocampul și cortexul prefrontal. Aceste zone ale creierului pot experimenta schimbări de durată la cei care suferă de stres post-traumatic. Cortexul prefrontal este asociat cu luarea deciziilor, planificarea, comportamentul social și autoexprimarea.
În urma unui eveniment traumatic, persoanele cu PTSD prezintă adesea o funcționare scăzută a cortexului prefrontal. În plus, ei ar putea dezvolta o funcție crescută a amigdalei, care este legată de procesarea stimulilor amenințători și de comportamentul legat de frică. În alte cuvinte, pentru o persoană care a trecut printr-o experiență traumatică, întâmplările de zi cu zi, par mult mai amenințătoare și de aceea uneori, tinde să dea interpretări ușor catastrofale (precum este exemplul de mai sus).
Aceste schimbări pot duce la o serie de experiențe. De exemplu, să presupunem că vă amintiți evenimentul traumatizant și amigdala devine hiperactivă. În acest caz, creierul dumneavoastră poate deveni hipervigilent și în alertă maximă pentru a vă asigura că sunteți ferit de pericol. Acest răspuns este natural atunci când cineva a suferit o traumă și este un exemplu al schimbărilor de sănătate mintală și de personalitate care ar putea rezulta din stresul traumatic.
Cât durează tratamentul psihoterapeutic al traumei?
Durata terapiei traumei depinde de cantitatea și complexitatea traumei tale.
Viața ta, mediul și experiențele tale de viață sunt unice. Cel mai bine este să eviți să pui un termen pentru vindecare. Pentru a profita la maximum de terapia traumei, îți recomand să ai încredere în proces și în propriul tău ritm și unicitate.