top of page

Atunci când ești deprimat s-ar putea să simți că nu există nici o cale de ieșire și că nimic nu pare să funcționeze indiferent ce ai încerca. Înțeleg că s-ar putea să te simți fără speranță, asta este ceea ce face depresia din noi. Vestea bună e că vindecarea și starea de bine vine la cel care o caută, iar dacă ești aici și citești aceste rânduri, înseamnă că ești cu un pas mai aproape!

Dabbing in Water

Atunci când te lupți cu depresia, poate fi dificil să ieși din acele stări. Cu toate acestea, ai făcut deja partea cea mai grea: ai decis să solicitați ajutor. Ar trebui să fii mândru/ă de tine - eu cu siguranță sunt!

 

Numele meu este Daniela Cotîrlea și ofer psihoterapie pentru depresie adolescenților și adulților tineri din Cluj-Napoca. Poate că îți este dificil în această perioadă să navighezi prin viață, mai ales dacă ești blocat/ă într-un ciclu al depresiei.

 

După cum probabil știi deja, depresia te poate face să te simți izolat de familia și prietenii tăi. Acest sentiment de singurătate te poate pune într-un loc întunecat din care se simte că s-ar putea să nu scapi niciodată.

 

Sunt aici să ajut. Împreună, vom cerceta gândurile și comportamentele care te fac să te simți deconectat de ceilalți. Folosind pregătirea și experiența mea, te voi învăța noi moduri de a face față, care te vor ajuta să deblochezi și să ieși din cercurile gri ale vieții create de depresie.

Întrebări frecvente

Care sunt semnele Depresiei?

Persoanele care sunt deprimate raportează o varietate de simptome. Unele semne ale depresiei includ:

  • Pierderea interesului pentru activitățile zilnice și pentru viață în general;

  • Dormi mult mai mult sau mult mai puțin decât obișnuiai;

  • Un sentiment persistent de tristețe, disperare și/sau gol interior;

  • Lipsa energiei;

  • Dificultăți de concentrare;

  • Modificări ale apetitului sau ale greutății;

  • Iritabilitate;

  • Sentimente de vinovăție sau inutilitate;

  • Critică de sine, izolare de ceilalți;

  • Dureri de corp, dureri de cap și probleme digestive;

  • Anxietate;

  • Gânduri de moarte sau sinucidere (dacă în prezent vă gândiți să vă sinucideți, sunați la 112 sau la Linia Națională de Prevenire a Sinuciderii la 0800 801 200).

Dacă simți câteva dintre simptomele de mai sus de mai mult de două săptămâni, este posibil să te confrunți cu  depresie. Înainte de a presupune că ai depresie, îți recomaand să te consulți cu un terapeut pentru depresie din orașul tău. Dacă locuiești în Cluj-Napoca, poți accesa pagina de contact și să programezi un consult specializat cu mine.

 

Reține că există și diferite tipuri de depresie:

 

Depresie majoră -» Persoanele care se luptă cu depresia majoră prezintă simptome de depresie (cum ar fi cele enumerate mai sus) timp de cel puțin două săptămâni.

Tulburare depresivă persistentă -» Cei cu tulburare depresivă persistentă se luptă cu simptomele depresiei de doi ani sau mai mult.

Depresie postpartum -» După naștere, unele femei suferă de depresie postpartum. Pe lângă simptomele pe care le-am enumerat mai sus, aceste femei se pot simți și copleșite și pot experimenta schimbări de dispoziție.

Tulburare afectivă sezonieră (TAS) -» Tulburarea afectivă sezonieră apare de obicei în lunile de iarnă, deoarece vremea mai întunecată declanșează TAS. Simptomele sunt aceleași, dar TAS vine și pleacă odată cu anotimpurile.

 

Oamenii experimentează și descriu depresia în moduri diferite, dar dacă oricare dintre simptomele de mai sus seamănă cu experiența ta, consultă un terapeut sau un profesionist medical pentru a discuta modalități de a te simți mai bine.

Mă lupt și cu anxietatea. Pot beneficia de psihoterapie în Cluj-Napoca pentru anxietate și depresie?

DA!

Multe persoane deprimate simt în același timp și anxietate: se îngrijorează des, le este greață sau sunt amețiți, uneori pot avea valuri de căldură sau de frig, vedere încețoșată, bătăi rapide ale inimii și transpirații.

Aceste două condiții se pot alimenta reciproc. De exemplu, cineva cu anxietate poate simți rușine din cauza îngrijorării sale constante și, astfel, poate dezvolta simptome de depresie. De asemenea, cineva cu depresie se poate îngrijora excesiv de sarcinile pe care le neglijează atunci când se simte deprimat și astfel să dezvolte anxietate.

 

Dacă asta rezonează cu tine, sunt aici să te susțin. Te voi ajuta să afli mai multe despre de unde vin simptomele tale de anxietate și depresie, cum sunt conectate și modalități de a te ajuta să te simți mai bine.

Poți programa o ședință de psihoterapie de aici.

Care e cauza reală a depresiei?

Nu există o cauză reală a depresiei, este diferit pentru fiecare.

 

Depresia este o afecțiune psihică complexă. Drept urmare, nu putem indica un singur lucru care declanșează Tulburarea Depresivă. Adesea, mai mulți factori cauzează depresia și sunt de obicei o combinație de factori genetici, biologici, mentali, emoționali și situaționali.

 

Acestea fiind spuse, am observat unele modele atunci când clienții vin pentru ajutor în vindecarea depresiei lor. Iată câteva cauze comune ale depresiei:

  • O traumă

  • O pierdere a unei persoane dragi

  • Anumite medicamente a căror posibile efecte adverse se numără și depresia

  • Evenimente majore sau tranziții

  • Probleme personale (conflicte în familie, probleme în relație, izolare socială, și altele)

  • Factori genetici (sunt șanse mai ridicate să dezvolți tulburare depresivă dacă a mai suferit și altcineva din familie de această afecțiune).

Este important să identifici cauza depresiei tale. Poți face asta cu ajutorul psihoterapiei. Programează o ședință de aici.

Cum vindeci anxietatea și depresia?

Fiecare persoană este diferită, așa că tratamentul pentru anxietate și depresie va fi ușor diferit pentru fiecare persoană. Psihoterapia este unul dintre cele mai bune tratamente pentru anxietate și depresie.

În terapia pentru depresie și anxietate, vom lucra împreună pentru a identifica gândurile copleșitoare și vom veni cu un plan pentru a le gestiona. În ședințele de psihoterapie, vei descoperi tiparele de gânduri negative și cauza principală a depresiei și anxietății tale. Apoi, încet, vom începe să înlocuim acele modele de gândire negative cu modele realiste și productive.

 

Psihoterapia pentru depresie și anxietate necesită timp - ameliorarea acestor provocări nu vine peste noapte. Este nevoie de muncă, de dorință și de efort pentru a face schimbări și a explora ce se întâmplă cu adevărat cu tine. Dar odată ce descoperim rădăcina anxietății și depresiei tale, vom putea lucra cu strategii de a face față acestor provocări.

 

Desigur, tulburările clinice de anxietate și depresia sunt puțin diferite de tratat față de anxietatea situațională și depresia. Asta pentru că afecțiunile sunt chimice și omniprezente. Aceste afecțiuni au nevoie de mai mult timp și de ședințe de psihoterapie regulate pentru a găsi modalități de a gestiona simptomele depresiei și anxietății, astfel încât să trăiești o viață care merită trăită.

Cum se poate trata depresia?

Există multe modalități de a trata depresia.

 

Personal, recomand o abordare holistică a tratamentului depresiei. Așadar, îți sugerez tratamente care se adresează tuturor părților din viața ta. De exemplu, recomand tratarea depresiei prin:

  • Menține unu stil de viață sănătos - mâncă cât de sănătos poți, practică un sport sau chiar o plimbare zilnică (o plimbare scurtă este un drum lung!), asigură-te că dormi suficient și practică auto-îngrijirea.

  • Mergi la un psihoterapeut - suntem părtinitori (desigur), dar terapia este o modalitate excelentă de a înțelege și de a ușura depresia.

  • Schimbă acele lucruri care trebuiesc schimbate - dacă reușești să identifici lucrurile care declanșează depresia, poți lucra pentru a le schimba în bine.

  • Creează o rutină - una dintre cele mai grele părți ale depresiei este să nu poți face lucrurile pe care le făceai înainte. Poate că nu mai poți să te motivezi pentru a îndeplini sarcinile de zi cu zi, dar un program (făcut pe pași mici) te poate ajuta să găsești din nou plăcere.

  • Trăiește făcând activități pozitive - mergi la un film distractiv cu prietenii, plimbă-te cu câinele în parc, ascultă-l pe artistul preferat... deși s-ar putea să nu te simțiți cu totul mai bine, activitățile pozitive îți pot distrage atenția și te pot ține în stări pozitive.

  • Practică conversații pozitive cu tine - Ascultă-ți gândurile. Vorbești despre tine așa cum ai vorbi despre cel mai bun prieten al tău? Oferă-ți același har și răbdare ca și cuiva drag. Treci printr-o perioadă grea – ai nevoie de iubire de sine!

Desigur, există și alte forme de tratament, cum ar fi terapia de grup și medicamentația.

Ești gata să începi?

Dacă simți că a sosit timpul să pornești pe drumul vindecării, mă poți contacta chiar astăzi pentru un consult telefonic gratuit. 

bottom of page