top of page

Anxietatea vine odată cu a fi om, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți preia viața. În terapia anxietății, te voi ajuta să sapi adânc și să descoperi părțile din viața ta care contribuie la anxietate. Dincolo de asta, vei învăța noi moduri de a face față, care implică mintea, corpul și sufletul pentru a te ajuta să te simți în echilibru.

Palme transpirate, bătăi accelerate ale inimii, un sentiment profund că ceva rău este pe cale să se întâmple: sentimente pe care le cunoști prea bine dacă experimentezi anxietatea.

Anxietatea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală care afectează oamenii astăzi. Cu toate acestea, este și una dintre cele mai tratabile.

Cu ajutorul terapiei, persoanele cu anxietate pot învăța să-și gestioneze simptomele și să ducă o viață mai calmă, mai fericită.

Dorești să aflii mai multe despre cum te poate ajuta un Psihoterapeut Integrativ?
Programează chiar astăzi un consult telefonic gratuit!

Practising Yoga with Dress

Întrebări frecvente

Care sunt semnele Anxietății?

Persoanele care sunt anxioase raportează o varietate de simptome. Unele semne ale depresiei includ:

  • Îngrijorare excesivă;

  • Neliniște sau senzație de nerăbdare;

  • Dificultăți de concentrare;

  • Senzație de golire a minții;

  • Iritabilitate;

  • Tensiune musculară;

  • Perturbări ale somnului;

  • Dificultăți în a controla îngrijorarea.

Dacă simți câteva dintre simptomele de mai sus în majoritatea zilelor, timp de mai mult de 6 luni, este posibil să te confrunți cu  anxietate generalizată. Înainte de a presupune că ai anxietate, îți recomand să te consulți cu un psihoterapeut pentru anxietate din orașul tău. Dacă locuiești în Cluj-Napoca, poți accesa pagina de contact și să programezi un consult specializat cu mine.

 

Reține că există și diferite tipuri de anxietate:

 

Tulburarea anxioasă de separare -» Frică sau anxietate legată de despărțirea de o persoană la un nivel inadecvat (teama intensă la gândul că pers. apropiată ar putea păți ceva, frica de a fi respinși, etc.) 

Tulburarea anxioasă socială -» Temerea sau anxietatea simțită în interacțiunile sociale și în situațiile în care este posibil să fii evaluat. De multe ori, astfel de situații sunt evitate.

Tulburarea de panică -» Disconfort intens sau teamă care crește rapid în intensitate, atinge un vârf în câteva minute și este însoțit de simptome fizice și gânduri temătoare.

Agorafobia -» Teamă sau anxietate legată de spații închise sau deschise, de locuri aglomerate sau de a fi în afara casei în diverse contexte. Aceste situații sunt deseori evitate sau necesită prezența unei persoane de încredere.

 

Oamenii experimentează și descriu anxietatea în moduri diferite, dar dacă oricare dintre simptomele de mai sus seamănă cu experiența ta, consultă un psihoterapeut, un psiholog clinician sau un profesionist medical pentru a discuta modalități de a te simți mai bine.

Anxietatea și stresul sunt același lucru?

Nu, anxietatea și stresul nu sunt același lucru.

 

Cu toții experimentăm episoade stresante sau chiar anxioase din când în când, face parte din a fi om. Cu toate acestea, să simți că îngrijorarea te consumă, să îți fie dificil să te relaxezi și să fii tensionat/ă și iritat/ă constant sunt semne că se poate întâmpla ceva mai profund decât un simplu stres.

Stresul este rezultatul unui eveniment extern, cum ar fi finanțele tale sau problemele de la locul de muncă. Anxietatea, pe de altă parte, este internă. Când suntem anxioși, experimentăm un sentiment persistent de teamă sau îngrozire. Adesea suntem anxioși de lucruri pe care alții nu le-ar găsi generatoare de anxietate. Stresul se termină atunci când situația stresantă se rezolvă. Dacă ești este vorba de anxietate, aceasta va persista indiferent.

Vestea bună este că anxietatea este tratabilă. Dacă crezi că ai putea avea anxietate, contactează-mă pentru a vorbi mai multe despre situația cu care te confrunți și cum te poate ajuta psihoterapia.

De unde vine anxietatea?

Multe lucruri pot să activeze anxietatea, pentru a-ți face o idee, am să enumăr câteva din ele:

  • Stres - deși stresul este diferit de anxietate, situațiile stresante pot declanșa anxietatea.

  • Traumă - dacă ai suferit diverse traume, este probabil să experimentezi anxietate.

  • Personalitate - unii dintre noi sunt mai predispuși să dezvoltăm anxietate din cauza personalității noastre. De exemplu, perfecționismul este adesea asociat cu anxietatea.

  • Istorie de familie - dacă membrii familiei tale au anxietate, șansele de a dezvolta sunt mai ridicate.

Este posibil să rezonezi cu unul sau mai multe din activatorii de mai sus. Important este să îți amintești că anxietatea este diversă și ar trebui să discuți despre simptomele și declanșatoarele tale cu un profesionist autorizat.

Când devine anxietatea o problemă?

Probabil că ești aici pentru că anxietatea a devenit o problemă în viața ta.

 

De îndată ce anxietatea îți perturbă viața, recomand să apelezi la ajutor specializat. Sună cunoscut vreunul dintre exemplele de mai jos?

 

  • Nu poți dormi noaptea din cauza anxietății tale (te simți invadat/ă de gânduri).

  • Ai ratat evenimentele sociale pentru că erai prea anxios/ă.

  • Relațiile tale au avut de suferit din cauza anxietății.

  • Te simți rău, obosit sau îngrijorat până în punctul în care viața de zi cu zi este tot mai dificilă.

Acestea sunt semnale că ar trebui să beneficiezi de ajutor profesional.

Cum se poate trata anxietatea?

Există multe modalități de a trata anxietatea. Aceste tratamente diferite se încadrează de obicei în trei tabere: stil de viață, terapie sau medicamente. Rețineți că mulți oameni optează pentru o combinație a celor trei.

 

De exemplu, tratamentele pentru stilul de viață implică următoarele:

  • Meditaţie.

  • Exercițiu.

  • O dietă sănătoasă.

  • Sănătate mintală.

  • Somn adecvat.

  • Managementul stresului.

  • Și altele.

Tratamentul pentru anxietate presupune lucrul cu un psihoterapeut autorizat. În timpul tratamentului, vei învăța mecanismele de adaptare și declanșatorii anxietății tale. Declanșatorii pot fi evenimente care apar în fiecare zi, cum ar fi conflictele interpersonale sau stresul la locul de muncă. Alături de acești factori de stres zilnic, există adesea declanșatori mai profunzi. Acestea pot include, de asemenea, experiențe și traume din trecut.

 

Fiecare terapeut adoptă o abordare unică a tratamentului anxietății. De aceea, relația ta cu psihoterapeutul este esențială. Medicamentația este, de asemenea, o abordare valabilă pentru tratarea anxietății. Te rog să reții faptul că psihoterapeuții nu pot prescrie medicamente (tratamentul medicamentos este dat de un medic psihiatru), dar ei vor fi alături de tine pentru a te sprijini pe măsură ce găsești un medicament care funcționează pentru tine.

Cum este procesul psihoterapiei în anxietate?

Ești o persoană cu propriile nevoi și preferințe. Consider că tratamentul este cel mai eficient atunci când este adaptat situației tale unice. Cu toate acestea, există câteva elemente de bază ale procesului terapeutic care sunt similare de la persoană la persoană.

 

La prima noastră întâlnire, voi pune întrebări pentru a te cunoaște puțin mai bine. De aici, ne vom stabili împreună obiective și vom decide cât de des ar trebui să ne întâlnim. În fiecare sesiune ulterioară, vom lucra spre atingerea acelor obiective pe care le-am stabilit. Este în regulă ca ele se schimbă între timp, dar este esențial să avem ceva asupra căruia să ne concentrăm. Vom petrece timp discutând despre experiența ta anxioasă și îți voi oferi sugestii despre noi moduri de a gândi și de a te comporta care te pot ajuta să te simți mai în largul tău. Veți părăsi ședințele de psihoterapie simțind că îți poți controla anxietatea, și nu invers.

 

Tratamentul anxietății este o combinație de mecanisme practice de adaptare, deconstrucție a declanșatorilor și întregire. 

De exemplu, în practica terapeutică, predau tehnici de mindfulness și meditație. Lucrăm pentru a crea mecanisme practice de adaptare care pot fi folosite zilnic. Alături de acestea, discutăm despre lucrurile mai profunde care îți provoacă anxietate, cum ar fi probleme de familie, relații, probleme la locul de muncă, tranziții în viață, lupte cu genul și/sau identitatea sexuală și multe altele.

 

În opinia mea, cea mai bună terapie pentru anxietate se adresează fiecărei părți a persoanei. 

Cât durează procesul terapeutic?

Cât timp durează psihoterapia depinde în întregime de persoană.

 

Pentru unii, tratamentul anxietății este un element de bază în viața lor, ei beneficiază de psihoterapie continuă fără un termen limită. Pentru alții, câteva luni sunt suficient de lungi.

 

Îți recomand ca atâta timp cât beneficiezi de un tratament pentru anxietate, să continui să participi. Procesul terapeutic se finalizează de comun acord, iar de cele mai multe ori încheierea acestuia se face treptat.

Preia controlul vieții tale și haide să pornim într-o călătorie de vindecare împreună!

Dacă dorești să începi tratamentul anxietății, programează-te la o ședință de psihoterapie.

bottom of page